Aanvullende mantelzorg: voor praktische en emotionele hulp

De Rijksoverheid wil ouderen helpen in hun vertrouwde omgeving zelfstandig oud te worden, met een goede kwaliteit van leven. Dit staat in het programma Langer Thuis. Maar soms lukt het niet helemaal alleen. Of heeft de mantelzorger behoefte aan wat ondersteuning in de zorg voor zijn of haar naaste. In dat geval kan aanvullende mantelzorg een uitkomst zijn. Bij aanvullende mantelzorg kunt u denken aan allerlei soorten hulp, zoals persoonlijke verzorging: hulp bij het aankleden, douchen en baden. Of samen boodschappen doen of naar de markt en daarna samen koken en samen genieten van de maaltijd. Misschien hebt u behoefte aan vervoer, bijvoorbeeld naar het ziekenhuis. Ook kunt u de aanvullende mantelzorgmedewerker vragen om licht huishoudelijk werk te doen, al dan niet samen, zoals planten verzorgen, stofzuigen of afwassen. En natuurlijk is de medewerker er ook voor emotionele en praktische ondersteuning, variërend van een goed gesprek tot samen een boek lezen of een potje schaak.

Wie betaalt dat?

Aanvullende mantelzorg wordt in sommige gevallen (deels) vergoed door de zorgverzekeraar, wanneer u een aanvullende verzekering hebt. Andere mogelijkheden om aanvullende mantelzorg te betalen, zijn:
  • Via een PersoonsGebonden Budget (Wmo, Zvw of Wlz);
  • Wanneer u een verpleeghuisindicatie (Wlz) en thuis wilt blijven wonen;
  • Als u een verpleeghuisindicatie (Wlz) hebt en u wacht op opname in een verpleeghuis;
  • Op eigen kosten. Deze kosten zijn onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar van de inkomstenbelasting.
Hieronder vindt u de organisaties die aanvullende mantelzorg bieden. Door op het tegeltje te klikken, komt u terecht op de website van deze organisatie.